Ana Sayfa 1998-2012 Sin-Sin Oyunu

Sin-Sin Oyunu

Sin-Sin oyununun kelime karşılığı “Meydan Okuma” olarak bilinmektedir. Orta Anadolu’nun bir kısmında oynanan bu geleneksel oyun İslâm öncesinden günümüze bozulmadan ulaşmıştır. Toplumsal inanışla bütünleşmiş bu oyunun Türklerin Gök Tanrı inancından günümüze ulaştığı inancı yaygındır.

- Reklam -

Düğün, asker uğurlama törenlerinin olmazsa olmazlarındandır.

Sin-Sin (Meydan Okuma) töreninde oyuncu sayısında sınırlama yoktur. Sayının en az 10’un üzerinde olması heyecanı artırır.

Oyun geniş bir açık alanda geceleşin oynanır. Önce alanın ortasına kuvvetli bir ateş yakılır. Ateşin issiz, dumansız ve parlak olması gerekmekted ir. Ateşin çapı 2 metreden az olmamalıdır. Davullar ve zurna eşliğinde ritmik hareketlerle oynanır.

- Reklam -

Oyuna başlarken meydanda bulunan grup ateşin etrafında geniş bir daire etrafında, davulların ritmine uygun olarak güreşlerde yapılan peşrev ve çırpınma hareketlerine benzer hareketleri ateşin etrafında dönerek yapar. Arada bir durarak etrafı gözetler. Başını gökyüzüne çevirerek selâma benzer bir hareket yapar ve ateşten çıkan dumanın yükselişini seyreder. Bu arada davullar sürekli çalmaktadır. Bu meydan okuma devam ederken gurubun içerisinden bir kişi yerinden fırlar, ateşin etrafında dönen oyuncuya vurmaya ya da vurmak için kovalamaya başlar. Başarırsa ilk oyuncu oyun dışı kalır. Yeni oyuncu diğer oyuncunun yerine geçer. Yeni bir atak gerçekleşinceye kadar alana hâkim olan oyuncu aynı ritmik hareketleri, etrafı gözetleyerek yapar. Yeni saldırılarla oyun gecenin ilerleyen saatlerine kadar devam eder.

OYUNUN KURALLARI:

1- Ateşin etrafında dönen oyuncu oyunun geleneksel hareketlerini yapmak zorundadır. Yapmayan oyuncu, seyirciler ve diğer oyuncular tarafından çember dışına alınır.

- Reklam -

2- Ateşin etrafında dönen oyuncuya arkadan vurulmaz. Oyuncuyu kovalayan kişi, meydan okuyan kişiye yüzü dönük olduğu taraftan saldırmak zorundadır.

3- Yanan ateş oyun sonuna kadar canlı tutulmalıdır.

4- Meydanda yanan ateşin dışında ışık olmamalıdır.

5- Ateşte is ve aşırı duman çıkaran maddeler yakılmaz. (Çıra, lâstik vb)

6- Kuralı bozan oyunculara ceza verilir. (Başarısız ya da kural dışı oyuna giren oyuncu bir merdivene sıkıca bağlanır. Merdiven ters çevrilir ve cezalıdan gök yüzündeki yıldızları sayması istenir. Yıldızları sayamayacağına göre merdiven askısından ziyafet sözü alınır.)

Sin-Sin’siz düğün törensiz düğün olarak adlandırılır. Herkes düğünde, asker uğurlamada, ziyafet ve özel günlerde bu töreni yapmak zorunluluğunu hisseder ve uğur getireceğine inanır.
 

Orkun'dan Seçmeler

- Reklam -